Choose your language

Bee lore in wooden garb

New construction of the laboratory building at the University of Hohenheim

Glazed in anthracite on the outside, natural on the inside and also abundantly represented in the supporting structure: The new building for the State Institute for Bee Research on the campus of the University of Hohenheim draws attention to itself with the material wood. University of Hohenheim draws attention to itself. The concept of a laboratory building as a timber hybrid construction is particularly innovative. The ceilings were designed as wood-reinforced concrete composite ceilings. The facade is clad in anthracite glazed silver fir. This contrasts with the light-colored wood cladding and exposed and exposed concrete surfaces in the interior. The acoustic panels made of silver fir not only visually enhance the interior, but also ensure pleasant acoustics in addition to the reverberating exposed concrete. 

Configuration overview

Components used

  • LIGNO® Acoustic light  | Ceiling & Wall Cladding

    Product code:LIGNO® Acoustic light 3S_33_a70g_20-4_WTL_gb_buv
    Wood type


    Various wood species are available for the visible layer. For quality reasons, individual wood species cannot be configured for all profiles; for technical reasons, surface treatments are excluded for some wood species.

    Wood type

    _WTL Silver fir knotless, patternedaft

    Profile


    The visible layer is profiled with joints. The code for profiling indicates in millimetres: Element width, strip width (rounded, from/to if applicable) and joint width (rounded) as well as a letter identification for variants, e.g. with chamfered strip edges or with additional height gradation.  

    Note: Some profiles indirectly cause exclusions for other configuration options.

    Profile

    _625-20-4 Slat profile

    Structure

    The face is subjected to a brushing _gb as standard, which produces a stronger or weaker structure depending on the type of wood and makes the surface less sensitive to scratches.  Alternatively, a smooth sanding _gs can be carried out, or on request a bandsaw cut _grimitated.

    Structure

    _gb Brushed

    Treatment


    Depending on the type of wood, the optional application of a surface treatment is possible ex works. Individual colour finishes are always sampled for coordination. For elements in individual lengths, colour treatment is limited to max. 5 m length.

    Treatment

    _buv UV-protection stain

    Room acoustics

     

    If the soffit of the element is to have a good sound-absorbing effect, the penultimate layer is configured as absorber _a50g. Otherwise, this layer is configured as a solid wood layer _a0.

    Room acoustics

    _a70g 70% Absorber

Reference-related

Downloads

Project participants

  • Lanz Schwager Architekten BDA

    Architect

    Rheingutstrasse 7
    78462 Konstanz 

     

    www.lanz-schwager.de

  • Syndikat Zimmerei AG

    Execution

    Täleswiesenstraße 16
    72770 Reutlingen

     

    syndikat-ag.de

  • bildhübsche Fototgrafie

    Photographer

    Lorenzstaffel 8
    70132 Stuttgart

     

    www.a-koerner.de

  • Related references

      Guild Hall "Sagihuus"

      The "Sagihuus" replaces an old sawmill in a prominent location and houses flats suitable for the elderly...

      8105 CH-Regensdorf

      View
        titletitletitletitletitle

      Sports hall and indoor swimming pool at the cantonal school

      The sports hall and indoor swimming pool at the cantonal school in Olten was renovated with...

      4600 CH-Olten

      View
        titlePrallwandverkleidung aus Holz für die Sporthalle der Kantonsschule HardwaldtitleLIGNO® Akustik Sport mit dem Leistenprofil in vertikaler Ausrichtung in der Sporthalle Hardwaldtitletitletitletitletitletitletitletitletitle